Taking too long? Close loading screen.

Un loc insolit şi o poveste de dragoste la Iași…

O poveste de dragoste la Iași… unde?

Toți ieșenii cunosc și invidiază paradisul pe care-l reprezintă grădina-livadă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, fostul Liceu de fete „Oltea Doamna”, așezat în inima unuia dintre cele mai înverzite cartiere ale orașului. Muntenimea de Mijloc. Puțină lume, însă, știe o poveste de dragoste ce s-a desăvârșit în aceste locuri din Iași. Grație unui personaj pitoresc, care locuia în chiar mijlocul parcului unde se înalță, aristocratic și semeț, fostul Palat Mavrocordat, devenit lăcaş al Institutelor Unite şi, apoi, al Şcolii de fete conduse de Doamna Tereza Stratilescu.

Mai înainte de toate, să observăm că, dacă luăm imaginile vechi ale Institutului Academic și le comparăm cu cele ale vestitului liceu de fete, remarcăm că un corp de clădire important al celui din urmă lipsește cu desăvârșire. Este vorba de căminul elevelor interne de mai târziu, o clădire impunătoare, aşezată faţă în faţă cu Palatul. Să fie doar fotografia trunchiată sau construcția chiar nu exista la vremea aceea?

Străbunul Culianu ne lămurește

Răspunsul vine de la unul dintre urmaşii familiei Culianu care povesteşte că acest corp de clădire nu avea cum face parte din fiinţa Institutului Academic, fondat în 1866. Pentru că el va fi fost construit începând cu 1879, când Neculai Culianu, împreună cu Petru Poni și încă trei entuziaști, fondează o nouă entitate școlară destinată băieților, numită Institutele Unite. Clădirea va fi fost locuită de însuși Niculae Culianu, fondator și director, care o face să arate ca orice casă burgheză din cartierul Muntenimii de Mijloc a Iașului.

Înconjurat de vecini de vază – Iacob Negruzzi, Mihail Kogălniceanu, Osvald Teodoreanu, Petru Poni sau, ceva mai sus pe Sărărie, Constantin Stere – străbunul Culianu se simte încurajat. Nu se lasă mai prejos, ceea ce face că hotărăşte să înalţe pe acoperiș un foişor. În care instalează o lunetă de scrutat cerul înstelat al nopţii. Că doar nu degeaba era profesor de astronomie la Universitate. Și, în tinerețe, îi prezentase Observatorul din Paris înseși Împărătesei Franței, Eugenia de Montijo.

Intrarea din Bălcescu (Muzelor altădată) a Liceului de Fete Oltea Doamna, cu casa și foișorul în dreapta

Nu ştiu câţi dintre copiii de azi, elevi ai colegiului, se întreabă ce e cu foişorul acesta. Și cum se explică nepotrivirea lui cu un cămin de interni… Există, însă, pentru cei curioși, o ”biografie” a localurilor liceului și a poveștii lor. Semnată profesor Gheorghe Baciu – școala ar trebui să le-o recomande!

O poveste de dragoste…

Încă şi mai puţină lume ştie, însă, povestea de iubire care s-a pecetluit între pereţii caselor Culianu. Nu cele de sus, care, la început de secol 20, aveau să le rămână moștenire noilor propiretare, și anume domnișoarelor de la Liceul de fete ”Oltea Doamna”. Ci în cele mai de jos, de pe aceeași stradă a Muzelor. O poveste pe care acelaşi urmaş ne-o împărtăşeşte, dezvăluind un detaliu insolit…

A fost odată ca niciodată…

A fost odată ca niciodată un prinţ moştenitor îndrăgostit de fiica unui general. Nu îndeajuns, totuşi, de aristocrat pentru ca părinţii băiatului să încuviinţeze unirea celor doi tineri. Iubirea lor era, însă, mare până la stele, iar el nu putea trăi fără ea. Dacă nu li s-ar fi îngăduit să-şi croiască un drum, chiar şi de muritori de rând, dar împreună, atunci viaţa ar fi fost un deşert cu un cer deasupra lipsit de stele. Aşa că au peferat să lase totul în urmă. Și să fugă în lumea largă, întipărindu-şi jurămintele de credinţă cu o forță dătătoare de viaţă…

Mama prinţului ştia cât de nesăbuit îi este fiul, iar tatăl ştia prea bine cât de imposibilă este, uneori, iubirea. Și aşa a şi fost – deşi erau legaţi prin firele de aur ale cununiei, iluzia s-a risipit ca praful de stele…

Detaliul insolit de care aminteam ne dezvăluie că această poveste de dragoste s-a desăvârșit, în 1918, între pereții caselor Culianu de jos, cumpărate de la Iacob Negruzzi. Sub protecția nebunească, juvenil entuziasmată, a străbunului Culianu, Carol, principele moştenitor al tronului României, şi Ioana Maria Valentina, alintată Zizi, fiica generalului Constantin Lambrino, se logodeau cu martori. Chiar înainte să fugă la Odessa, spre nefericirea lor şi a familiilor lor. O căsătorie fără viitor, în ciuda credinței unui mare boier inimos că dragostea învinge întotdeauna.

Zizi și Carol la vremea logodnei lor

Continuă să descoperi orașul! Vezi și restul poveștilor.

Surse fotografii:
Sursa foto 1
Sursa foto 2
Sursa foto 3
Sursa foto 4
Sursa foto 5

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă asigura că obțineți cea mai bună experiență pe site-ul nostru.