Taking too long? Close loading screen.

Un loc insolit şi o poveste de dragoste la Iași…

O poveste de dragoste la Iași…

Toată lumea cunoaşte paradisul pe care-l reprezintă parcul–livadă al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Iași, fostul Liceu de fete „Oltea Doamna”. Dar puțină lume știe o poveste de dragoste ce s-a desăvârșit în acest locuri… la Iași. În mijlocul parcului, unde fostul Palat Mavrocordat, devenit lăcaş al Institutelor Unite şi, apoi, al Şcolii de fete conduse de Doamna Tereza Stratilescu, se înalţă aristocratic şi impresionant.

După cum se vede, însă, din imagine, Institutului Academic din trecut pare să-i lipsească o clădire importantă a Colegiului din prezent. Este vorba de căminul elevilor interni, o clădire impunătoare, aşezată faţă în faţă cu Palatul. Să fie doar fotografia trunchiată sau ea chiar nu exista la vremea aceea?

Străbunul Culianu ne lămurește

Răspunsul vine de la unul dintre urmaşii familiei Culianu care ne lămureşte. Ne povesteşte că acest corp de clădire nu avea cum face parte din fiinţa Institutului Academic, fondat în 1866. Pentru că, pe atunci, el nu exista, pur şi simplu. El va fi fost construit începând cu 1879, când Neculai Culianu, împreună cu Petru Poni și încă trei entuziaști, fondează Institutele Unite. Casa despre care vorbim, aparținând, așadar, Institutelor, va fi fost locuită de însuși Niculae Culianu, care o face să arate ca orice casă burgheză din cartierului Muntenimii de Mijloc.

Înconjurat de vecini de vază – Iacob Negruzzi, Mihail Kogălniceanu, Osvald Teodoreanu, Petru Poni sau, ceva mai sus pe Sărărie, Constantin Stere – străbunul Culianu se simte încurajat. Nu se lasă mai prejos, ceea ce face că hotărăşte să înalţe pe acoperiș un foişor. În care instalează o lunetă de scrutat cerul înstelat al nopţii. Că doar nu degeaba era profesor de astronomie la Universitate și, în tinerețe, îi prezentase Observatorul din Paris înseși Împărătesei Franței, Eugenia de Montijo. Și uite-așa, cum casa era proprietatea Institutelor, observatorul astronomic cu lunetă avea să le rămână moștenire, mai târziu, domnișoarelor de la Liceul de fete ”Oltea Doamna”.

Intrarea din Bălcescu a Liceului de Fete Oltea Doamna, cu casa și foișorul în dreapta

Nu ştiu câţi dintre copiii de azi, elevi ai colegiului, se întreabă ce e cu foişorul acesta şi cum se explică nepotrivirea lui cu un cămin de interni… Există, însă, pentru cei curioși, o ”biografie” a localurilor liceului și a poveștii lor, semnată profesor Gheorghe Baciu – școala ar trebui să le-o recomande!

O poveste de dragoste…

Încă şi mai puţină lume ştie, însă, povestea de iubire care s-a pecetluit între pereţii caselor Culianu. Cele mai de jos, de pe aceeași stradă, și pe care acelaşi urmaş ne-o împărtăşeşte spre uimirea noastră…

A fost odată ca niciodată…

A fost odată ca niciodată un prinţ moştenitor îndrăgostit de fiica unui general. Nu îndeajuns, totuşi, de aristocrat pentru ca părinţii băiatului să încuviinţeze unirea celor doi tineri. Iubirea lor era, însă, mare până la stele, iar el nu putea trăi fără ea. Dacă nu li s-ar fi îngăduit să-şi croiască un drum, chiar şi de muritori de rând, dar împreună, atunci viaţa ar fi fost un deşert cu un cer deasupra lipsit de stele. Aşa că au peferat să lase totul în urmă şi să fugă în lumea largă, întipărindu-şi jurămintele de credinţă în propriile trupuri dătătoare de viaţă…

Mama prinţului ştia cât de nesăbuit îi este fiul, iar tatăl ştia cât de imposibile sunt poveştile de iubire. Și aşa a şi fost – deşi erau legaţi prin firele de aur ale cununiei, povestea s-a risipit ca praful de stele…

În 1918, ceva mai jos de casele cu foişor şi observator astronomic ale străbunului Culianu, între pereții unei alte case, tot a familiei, cumpărate de la Iacob Negruzzi, povestea de dragoste s-a desăvârșit. Carol, principele moştenitor al tronului României, şi Ioana Maria Valentina, alintată Zizi, fiica generalului Constantin Lambrino, se logodeau cu martori. Chiar înainte să fugă la Odessa, spre nefericirea lor şi a familiilor lor.

Zizi și Carol la vremea logodnei lor

Continuă să descoperi orașul! Vezi și restul poveștilor.

Surse fotografii:
Sursa foto 1
Sursa foto 2
Sursa foto 3
Sursa foto 4
Sursa foto 5

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă asigura că obțineți cea mai bună experiență pe site-ul nostru.