Știți că iubesc CityID cu toată puterea sufletului meu. Și că încă sunt într-o neîncetată descoperire uimită a porților pe care această aventură le desferecă pentru mine întru delectarea celor care îmi fac onoarea de a mă asculta, în pas de plimbare. Dar CityID nu este un fenomen întâmplător, izolat. Nici pe departe. Dimpotrivă, el se înscrie într-o dinamică admirabilă, căreia i se subsumează. Aceea a unei tinerești și revigorante dorințe de a face redescoperite poveștile Iașului unui public care nu așteaptă decât să fie luat de mână. Să fie condus. Și să se lase fascinat de istorii pe care nu le cunoaște, dar de care se simte imediat absorbit. Și care-i aduc zâmbetul pe chip.
O dorință care aparține unor echipe excepționale, ghidate de îndrăzneală și creativitate. Unor oameni grozavi și generoși. Pe care mie îmi face plăcere să vi-i prezint în contextul în care, dacă nu ați observat deja, ei fac, la unison, dar fiecare în felul său, mici minuni în orașul nostru. Căci poveștile Iașului au gura de aur a povestitorilor lor.
Poveștile Iașului.Travel
O echipă de poveste
Vorbeam de echipe excepționale, conduse de îndrăzneală și creativitate. Iată una dintre ele – Iași.Travel. A Facultății de Geografie, născută din entuziasmul unui profesor care a știut să coaguleze tineri studenți la fel de entuziaști ca și el. Mihai Bulai. Priviți-i cît sunt de luminoși… Poveștile Iașului întrupate! Cât sunt de bucuroși cu ceea ce fac. Și câte nu fac… Sunt sigură, de pildă, că ați remarcat două lucruri, apărute de ceva timp deja, în peisajul urban al Iașului. După care orașul acesta plin de povești, oameni, case și istorie tânjea de ani și ani. Hărți presărate peste tot pe marile artere ale urbei. Hărți care, în plus, construiesc, pentru călătorul curios și autonom, trasee tematice extrem de diverse și incitante. Și apoi, în fața a nenumărate locuri importante dintr-un motiv sau altul ale orașului, plăcuțe cu explicații concise și clare, trilingve. Opriți-vă în fața lor și citiți-le! Nu o să vă pară rău!
Proiecte de poveste
Tinerii echipei Iași.Travel au, însă, la activ mult mai mult. Tururi pe care le fac, sprințar și plin de farmec, pentru oricine își dorește un concentrat de Iași de două ore. Sau tururi tematice originale. Apoi, nenumărate proiecte, atât de diverse, încât nici nu știi cum să le cuprinzi pe toate. Conceperea de machete care recompun, în colaborare cu tineri arhitecți, orașul de altădată, iremediabil pierdut. Implicarea în recunoașterea valorii street art-ului ca un clin d’oeil al viitorului spre trecut – și noi suntem aici, cei de azi, și construim ceea ce mâine va fi considerat clasic.
Conferințe, webinarii pe teme de redescoperire a orașului și a celor mai surprinzătoare cotloane ale sale. Jocul detaliilor, aruncate, din când în când, pe FB, undiței perspicacității noastre. Ieșirea în întâmpinarea ieșeanului contemporan, aflat în căutarea noilor cafenele, restaurante sau patiserii și cofetării, pe placul gusturilor noi. Sau, dimpotrivă, regăsirea atutenticelor savori de odinioară, și totodată, printre spițele roților de bicicletă, regăsirea satului moldovenesc care înconjoară Iașul ca o coroană de flori. Promovarea evenimentelor de orice fel, concerte, spectacole de teatru, competiții. Poziționări publice în probleme dureroase ale comunității …
Nici nu e de mirare, așadar, că, dintr-o astfel de bogată activitate, s-a născut Iași Destination. Și o strategie turistică a orașului care, sunt sigură, va aduce Iașul în topul destinațiilor de călătorie.
Dragii mei Cosmin Ceucă, Teo Sandu, Amelia Ticușan, Ștefan Prepeliță, Evelina Frunzeti, Manu Foșalău, Teodora Mihăilă, Lucian Roșu, Tiberiu Teodor Stanciu, Iulian Aruxandei, Diana Asandei, Maria Sandu, Andreea Feodor – sper că nu am uitat pe nimeni -, ca să-l parafrazez pe mentorul Iași.Travel – țineți-o tot așa!
Rafinamentul Irinei Tacu Cociu
Rafinată și discretă, face parte din poveștile Iașului. Da, aceasta este Irina Tacu Cociu, imaginea puternică a Travel BlitzZ. Atunci când anunță o plimbare, e un eveniment. La care lumea vine de drag, căci eu cred că deja toți știm la ce să ne așteptăm. Adică la câteva ore de delectare și bucurie.
Căci Irina e un alergător de cursă lungă. Iar tururile ei sunt întotdeauna tururi de forță – nu știți cât de complexă muncă este să vorbești tare, mai ales când publicul este numeros, să mergi în același timp și să te concentrezi la ceea ce spui, să nu faci erori, confuzii, să eviți ceea ce parcă a zburat temporar din minte de oboseală sau emoție. Or turul de forță al Irinei este mereu unul câștigător. Nici nu știu cum face… sau, mai bine spus, tocmai pentru că știu cum face, o admir și prețuiesc ca pe un om rar. Căruia îi sunt recunoscători Scarlat Pastia atunci când ne călăuzește pașii prin Eternitatea noastră. Recunoscători toți îndrăgostiții vestiți și plini de povești spectaculoase pe care-i adună într-un tur al iubirii cum numai ea știe să brodeze. Recunoscători Ghica-Vodă, Teodorenii și duduca Otilica atunci când ne poartă prin ulițe care nu sunt defel turistice, dar devin de poveste…
Monumente din Iași, altfel spus inovație și creativitate
Irina este ghid cultural. Și este căutată atunci când Iașul cultural are nevoie de un povestitor care să adune în jurul său și să cucerească. Așa s-a întâmplat și cu evenimentele organizate de www.monumentediniasi.ro, cărora, alături de câțiva oameni de cultură, ea le-a adus farmecul ei particular. www.monumentediniasi.ro O altă echipă extraordinară, ale cărei inițiative sunt întotdeauna incitante și conectate la tot ceea ce se face mai inovativ în lume în domeniul turismului, dar mai ales al punerii în valoare a patrimoniului comunitar. Vă amintiți statuile Iașului care au avut un mic difuzor în care o voce caldă vă povestea istoria lor? Zilele acestea, ați remarcat schițele albe și QR-urile de pe Ștefan cel Mare care, din nou, vă permit să accesați povestea acestei vestite Ulițe Mari? Monumente din Iași, ei sunt născocitorii. Din nou, o mână de entuziaști federați de dorința de a aduce poveștile Iașului mai aproape de noi. Cei care ar trebui să respectăm acest efort și să-l prețuim la adevărata sa valoare.
Chapeau bas, Alina Țiței Ioncioaia și echipa...
Poveștile Iașului au nenumărate voci
Știu că poveștile Iașului au nenumărate alte voci care le rostesc – vocile tuturor celor care lucrează pentru marile agenții de turism, mulți formați de ATGR, vocile nenumăraților muzeografi care au, uneori genuin, limba de aur a marilor povestitori dăruiți cu har – ascultați-i doar pe Alexandru Gorea de la Muzeul Municipal sau pe Andreea Ursache de la Muzeul Pogromului, pe Tatiana Mihaela Ulman de la Biblioteca Centrală sau pe Indira Spătaru de la Casa Otiliei Cazimir.
Acesta este corul printre ale cărui glasuri se întrepătrund și cele ale povestitorilor de la CityID. Cărora le este bine într-o familie mare și performantă, impunând standarde și ridicând ștacheta calității foarte sus.
Tuturor un mare mare mulțumesc în numele Iașului, de ieri și de azi, care va dăinui până la capătul timpului din poveste în poveste !
Fotografii de pe paginile de FB ale Iași.Travel, Irinei Tacu Cociu, Alinei Țiței Ioncioaia, CityID
Sursa foto 1
Sursa foto 2
Sursa foto 3
Sursa foto 4
Continuă să descoperi orașul! Vezi și restul poveștilor.