indus in Iași – spice is life, by Andreea Luca. indus, scris mereu cu literă mică… Un copăcel colorat. O bucătărie plină de arome, care cuprind întreaga stradă. Un chip luminos, sub boneta de chef cu motive pakistaneze. Plin de lume doar curioasă sau deja cucerită de gusturile orientale.
Sunteți ieșeancă cu părinți și bunici ieșeni sau ieșeancă prin adopție?
Sunt băcăuancă, cu părinți din Bacău și bunici din același județ, respectiv din Suceava. De mai bine de 17 ani sunt, însă, ieșeanca prin adopție Andreea Luca. Iar relația mea cu acest impresionant oraș a fost mereu una fabuloasă.
Oricum ar fi, ce reprezintă orașul acesta pentru dumneavoastră, atât de tânără?
Iașul mi-a oferit totul. Aici am devenit un om educat, înțelept. O persoană matură, sigură pe ea. O iubitoare de carte, de cultură, de muzică, de sport, de oameni minunați, de socializare. Sunt o tânără fericită că trăiește în Iași și că acest oraș a ales-o să facă parte din el. Întreg sufletul meu este aici și niciodată nu se va desprinde de el. Orașul natal și oamenii din el sunt, de asemenea, parte din Andreea Luca de azi. Și, desigur, sunt recunoscătoare și bucuroasă pentru temelia formată la Bacău, orașul copilăriei și adolescenței mele. Mai mult, am rătăcit temporar și prin lume, în căutarea unui loc mai bun. Poate chiar în căutarea sinelui. Dar toate experiențele avute mi-au arătat mai clar drumul spre casa mea adevărată, care este Iașul.
Andreea Luca a fost numele purtătorului de cuvânt al Companiei ieșene de Transport Public. Cum se vede orașul prin această lentilă? Cu atât mai mult cu cât ieșenii încă nu sunt mulțumiți de cum funcționează transportul în comun astăzi?
Timp de cinci ani, în calitate de specialist în Relații Publice în cadrul Companiei de Transport Public Iași, am putut observa modul în care așteptările oamenilor pot fi, mai mult sau mai puțin, atinse de o instituție publică. Dar și modul în care așteptările unei instituții sunt sau nu atinse de cetățeni.
Pentru că, atunci când suntem călători, putem foarte ușor să nu fim conștienți de cât de complex este serviciul de transport public. De faptul că este o reală provocare să întreprinzi lucruri care să conducă la dezvoltarea unui serviciu public de care, zeci de ani, beneficiarii nu au fost mulțumiți. Mai ales în vremuri în care răbdarea oamenilor este limitată și în contextul unui domeniu foarte solicitant și complicat.
Viziunea cu care CTP Iași a pornit la drum, după desființarea RATP, este una focusată pe dezvoltare. Un proces care este de durată și este firesc să fie așa. Unii călători au observat și înțeles acest lucru, comunicarea deschisă cu ei fiind unul dintre principalii piloni de evoluție ai companiei și făcând ca serviciile de transport să poată fi mai bune și cu ajutorul lor. Am constatat, astfel, că, timp de cinci ani în care am lucrat pentru CTP, mulți dintre ei au simțit că dorința de îmbunătățire a activității companiei a fost reală. Că au fost făcuți pași importanți în această direcție.
Din această poziție, care este părerea dumneavoastră legată de evoluția Companiei de Transport Public din Iași?
Opinia fostului purtător de cuvânt Andreea Luca este că o societate se schimbă semnificativ în foarte mulți ani. Și în funcție de efortul pe care este dispus fiecare cetățean să îl facă pentru propria evoluție. Implicit, și evoluția unei instituții publice se realizează în funcție de acest aspect. Consider că acest proces durează cam tot atât timp, în medie, cât durează și evoluția noastră, a comunității.
Am înțeles, așadar, că o instituție publică nu poate evolua înaintea oamenilor din exterior. Ci doar ca urmare a efortului colectiv. Vom avea serviciile pe care ni le dorim dacă ne implicăm așa cum putem mai bine, fiecare dintre noi, întru evoluția noastră și a societății în care trăim. Mai sunt lucruri de îmbunătățit în transportul public ieșean și cred că este firesc. Important este să vedem că lucrurile se mișcă în direcția așteptată. Și să facem și noi ceea ce putem ca ele să progreseze. De exemplu, să oferim feedback constructiv oricând avem ocazia. Ori să adresăm întrebări sincere, nu ironice. Și, mai ales, nu doar să criticăm de pe margine, bucurându-ne, parcă, atunci când observăm o problemă.
A fi purtător de cuvânt a fost o experiență care v-a făcut să progresați, să vă simțiți împlinită, știind că puteți contribui la binele comunității ? Sau a fost, pentru mai puțin publica Andreea Luca, doar o sarcină împovărătoare? Care impieta asupra libertății și bucuriei de a vă face timp pentru pasiunile dumneavoastră?
Activitatea mea la Compania de Transport Public Iași a fost una foarte frumoasă. Plină de provocări și chiar “lupte” interioare. Acestea m-au ajutat să înțeleg cum se desfășoară lucrurile din spatele ușilor unei instituții parcă mereu hulite de toată lumea. Inclusiv de mine, pe vremea când priveam lucrurile dintr-un singur unghi. La CTP Iași am avut, însă, ocazia să înțeleg mult mai bine că e nevoie să căutăm să privim mai multe laturi ale unei situații. Să mă implic în mod real și să observ că implicarea onestă poate schimba perspectiva asupra a ceea ce uneori credem că va rămâne mereu înțepenit. Am găsit o echipă de oameni deschisă, care își dorește să evolueze. Și, mai ales, să vină către oameni. Să răspundă nevoilor lor. Desigur, în limitele create de cadrul legislativ și de contextul politic.
Care sunt ”lecțiile” pe care vi le-a adus această experiență de cinci ani?
Am înțeles în cinci ani că instituțiile publice pot să se dezvolte atât timp cât există implicare și din partea cetățenilor. În acest caz, a călătorilor. Iar CTP Iași, sunt mândră să o spun, e pe calea evoluției. O cale pe care și eu, Andreea Luca, am putut semăna câteva semințe, prin munca susținută depusă. Desigur, ritmul în care o face poate nu satisface multe persoane. Însă consider că e media ritmului în care evoluăm cu toții, ca societate. Important este să fim activi. Să contribuim onest pentru un serviciu public pe care majoritatea ne dorim să-l folosim la standarde internaționale.
Astfel, experiența mea la CTP Iași a contat, probabil, și pentru instituție. Dar sigur a contat foarte mult pentru dezvoltarea mea. Iar asta mă face să fiu împăcată cu mine. Le doresc foștilor mei dragi colegi răbdare și putere să continue ceea ce au început atunci când și-au propus să fie alături de călători, în mod real. Și să reușească în proiectele companiei.
Purtătorul de cuvânt a hotărât să părăsească munca în compania de transport. Pentru a se arunca în aventura unui chef. Aceasta era, de fapt, pasiunea dumneavoastră cea mare și adevărată? Sau a fost doar o ambiție de a face ceva pe cont propriu? De a testa ce înseamnă să fii independent și responsabil într-un domeniu extrem de concurențial?
Am făcut o “fandare” profesională condusă atât de simțiri, cât și de o dorință de continuă dezvoltare. Mi-am dorit să împletesc toate competențele dobândite în toată perioada de formare și dezvoltare profesională avute atât în Iași, cât și în alte țări importante din Europa. Și să creez un loc în care să ating apogeul emoțiilor pe care îmi place să le simt. indus – spice is life este locul în care pasiunea creativei Andreea Luca pentru bucătărie, în general, și pentru cea orientală, în special, este îmbogățită cu abilitățile de comunicare, de socializare, de inovație, de scriere, de documentare, de management, de lider, mai nou de antreprenor. Iar acest lucru mă face mai fericită ca niciodată.
Mă simt acum completă. Trăiesc fiecare moment așa cum este și mă bucur pentru fiecare pas de dezvoltare pe care îl fac. Privesc departe, spre viitor, dar simt prezentul foarte conștient. Chiar sunt fericită. Și, cu riscul de a mă repeta, simt asta mai puternic ca oricând.
indus este deja un brand. De unde vă vine ideea copăcelului colorat și ce legătură există între această imagine, numele de indus și mâncarea pakistaneză?
indus este pe cale să devină un brand puternic la nivel local. Și, pe termen lung, unul important și la nivel național. Aceasta este strategia mea. Visul meu de a avea propriul restaurant (chiar dacă deocamdată doar în sistem to-go) a devenit realitate pentru că l-am clădit în foarte mulți ani. Uneori fără să fiu conștientă de ceea ce construiam. Visul acesta s-a conturat în mintea mea de la un an la altul. De la o călătorie prin lume la alta. De la o interacțiune cu oamenii la alta. Este produsul curiozității mele de a descoperi civilizații, oameni, gusturi, condimente, locuri, experiențe. Și tare bine îmi e cu această Andreea Luca de acum.
În spatele indus se află o echipă, nu-i așa?
Datorită personalității mele, am adus lângă mine oameni fantastici, care au contribuit enorm la visul indus – spice is life.
Ei sunt designerul ieșean foarte talentat și profesionist, Otilia Chitic. Care a gândit imaginea exterioară și interioară a restaurantului, devenit deja un punct de atracție în Iași. Designerul și consultantul de brand, premiat la nivel internațional, Adrian Mironescu și tânărul designer Codruț Rapciuc. Care au definit perfect ceea ce am simțit eu pentru indus. Lor li se datorează logo-ul și manualul de brand. Am avut, deci, o echipă minunată, căreia îi rămân profund recunoscătoare. Ceea ce face că indus – spice is life va ajunge mare și datorită lor. Iar asta este cea mai adevărată bucurie.
De asemenea, Alexandra și Lucian Floarea. Ei sunt artiștii foarte talentați și minunați din Iași care au oferit copacului de la indus fața orientală. Atât de potrivită și care redă perfect cadrul sud-asiatic a ceea ce este culoarea preparatelor din bucătăria mea.
Desigur, nu aș fi putut întreprinde nimic fără sprijinul necondiționat al partenerului meu. Cel care ține cifrele și partea administrativă în ordine.
De ce Pakistanul, pe care l-ați adoptat în cele mai mici detalii? Și cum e să știi că ai pus pe roate al doilea restaurant de acest fel din România, după București?
M-am tot întrebat cum de am rezonat atât de bine cu specificul pakistanez. Și am aflat cumva că este pentru că bogăția de culori, de arome, de gusturi din această bucătărie este ceea ce se ascunde, de fapt, și în sufletul și în mintea mea. Mereu am ales drumurile complexe în viață, cele pline de neprevăzut, de culoare, de lucruri noi, captivante. Pe care mi-a plăcut să le descopăr cu o curiozitate foarte, dar foarte sinceră. Fără idei preconcepute și preluate de la alții. Aleg să înțeleg cu mintea mea ceea ce văd și aud și asta îmi aduce cele mai frumoase experiențe.
Or bucătăria pakistaneză este plină de frumos, este complexă. Iar asta mă face să pot căuta mereu și mereu noi abordări. În plus, cum îmi place foarte mult să fiu în afara zonei de confort, aria pakistaneză îmi oferă siguranța că rutina nu va face parte din viața mea în bucătărie. Gătesc în stil oriental de aproximativ 15 ani. Și, de aproape patru ani, am descoperit la modul profund stilul pakistanez, care mi se potrivește perfect. Iubesc această bucătărie pentru tot ceea ce îmi oferă. Mai ales pentru faptul că este hrănitoare, plină de nutrienți, ceea ce înseamnă viață. Aceasta aș vrea să însemne indus – spice is life și pentru fiecare dintre cei care gustă mâncarea mea orientală.
Ce este foarte specific Pakistanului, care să-l deosebească de India în lumea culinară? Pentru noi, este una și aceeași zonă pe harta geografică! E la fel și pe harta gurmandă?
Pentru mine, mâncarea pakistaneză este mai degrabă aromată decât picantă. Și cred că de aceea îmi place mai mult decât cea indiană, pe care o iubesc, de asemenea. Aceasta face că, de foarte multe ori, și aleg să consum ardei iute în mari cantități. E un ingredient care, printre altele, mi-a redat sănătatea stomacului, tare șubrezită de stilul de viață haotic din urmă cu mai mulți ani. În același timp, însă, el mi-a pus în acord perfect viața intensă cu gustul. Condimentele autentice pakistaneze, care sunt plante medicinale, sunt viața mea frumoasă și sănătoasă.
De ce mâncarea din această parte a lumii este atât de picantă? Există o explicație practică sau e doar o întâmplare?
Am înțeles că nevoia celor din țările expuse la temperaturi mari de a consuma mult ardei iute și condimente a venit natural. E nevoia de a-și răcori pielea în vremuri prea caniculare și de a-și menține sănătatea fără medicamente. Or eu am preferat mereu mai degrabă frigul, iar nu căldura, ardeiul iute ajutându-mă să fac față temperaturilor crescute. În plus, evit întotdeauna să consum medicamente și aleg căile naturale. Pentru mine, ardeiul iute și condimentele naturale sunt cel mai bun medicament.
Cum se insereaza indus – spice is life by Andreea Luca într-un peisaj atât de conservator și de tradiționalist în chestiuni culinare cum este Iașul? Considerați că ințiativa dumneavoastră este, în această privință, o provocare?
Provocarea mare a fost să descopăr câți ieșeni sunt în căutare de mâncare nutritivă. Gătită foarte lent, cu multă răbdare și plină de gust. Iar să aflu că sunt atât de mulți care caută așa ceva a fost o surpriză imensă. Desigur, este în regulă să fie și conservatori în această zonă, și este loc pe piață pentru toată lumea.
Sunt bucuroasă, însă, că, într-o lună de activitate, am găsit atât de multe persoane iubitoare de gusturi sud-asiatice. Și sunt convinsă că voi întâlni tot mai multe în anii din fața mea. Le aștept la indus – spice is life. La “copacul colorat” din Strada Sf. Andrei nr. 9. Locul deja recomandat de cetățenii din Pakistan care au savurat mâncarea mea. Și care au confirmat gustul autentic obținut de mine. Gust pe care îl obțin cu ajutorul tehnicii pe care am învățat-o de la prietenii mei pakistanezi. Dar și al condimentelor și al orezului premium pe care le aduc, cu ceva eforturi, din țara-mamă, produse care, acolo, se consumă zi de zi.
După o lună de experiență, în condiții grele și de adevărat factotum, Andreea Luca este fericită de decizia ei? Sau o regretă, ca fiind incomodă, cronofagă și obositoare?
Este cea mai frumoasă perioadă a vieții mele și știu că am făcut cel mai potrivit pas. Acela de a deschide primul restaurant takeaway cu specific pakistanez din Iași și al doilea din România. În care mâncarea este hrănitoare și cu același gust ca cea din Sudul Asiei.
Care este deja contribuția indusului în țesătura din ce în ce mai colorată a Iașului culinar? Și a Iașului, în general?
indus – spice is life este o alternativă foarte bine-venită pentru ieșenii în căutare de gusturi puternic aromate, gusturi care le lipseau. Alături de celelalte restaurante, consider că indus completează perfect paleta de preparate de pe piață și va rămâne un reper major în ceea ce privește gustul autentic sud-asiatic. Pentru că, da, SPICE IS LIFE.
Fotografiile sunt toate preluate de pe pagina de FB a Andreei Luca