De ce Iașul nu este (încă) o destinație de călătorie?

Iași – o destinație de călătorie?

Iată o întrebare care pe mine mă bântuie de ceva vreme. Chiar dinainte de a mă apuca de plimbările atât de incitante pe care le fac împreună cu CityID. De pe vremea când, ca un simplu ieșean, comparam activitatea turistică a Iașului cu efervescența altor orașe românești, precum Clujul, Sibiul sau Oradea. La fel de frumoase și de importante pe harta României. Dar care, spre amarul și nedumerirea mea, îl fac să pălească, fără drept de apel. Căci numai cine nu vrea cu tot dinadinsul nu remarcă întârzierea noastră în acest domeniu, ale cărui motoare merg agale, în ritmul unei trăsurici de pe vremuri. Iași, o destinație de călătorie?

Iași – un ghem de probleme

V-ați putea spune că, oricum, aceasta este o întrebare care ascunde o chestiune superfluă. În condițiile în care altele sunt problemele complicate ale orașului. Aglomerarea crescândă a arterelor sale. Lipsa locurilor de parcare ce devine de-a dreptul înnebunitoare, punând în umbră orice altceva. Un transport în comun care, din varii motive, încă nu este fiabil. Și care, deci, nu te prea îmbie la soluția ecologică a folosirii comodităților sale în detrimentul mașinii personale. Construcțiile haotice, care apar în cele mai neașteptate și nepotrivite cotloane ale orașului, uneori desfigurându-l de-a dreptul. Și lista ar putea continua. Deși nu sunt sigură că acestea sunt cusururile exclusiv ale Iașului sau, mai degrabă, ale orașului modern românesc, în general.

Și totuși…

Chiar dacă noi nu ne dăm seama, Iașul se schimbă. Doar că suntem atât de lipiți cu nasul de problemele noastre zilnice, ca să nu mai spunem că, oricum, noi, ieșenii, suferim, și azi ca și ieri, de meteahna veche a cârcotelii, într-atât încât nu mai avem nici răgazul, nici starea de spirit potrivită pentru a aprecia aceste schimbări. Care, desigur, nu sunt vitale, dar fac din acest oraș unul frumos, colorat, îngrijit, cochet, dinamic. Și care, peste toate, pot reprezenta un potențial turistic interesant și aducător de profit.

Să ridicăm, așadar, puțin privirea asupra Iașului. Să luăm o cât de mică distanță și poate că, astfel, vom vedea o grămadă de lucruri pozitive și îmbucurătoare.

Iași – atuuri

Iași și spațiile verzi

Chiar dacă parcurile îi lipsesc dramatic, oazele de verdeață și flori sunt tot mai surâzătoare. Până și în cartierele cele mai îndepărtate ale orașului.

Casele de patrimoniu…

… sunt în sfârșit luate și ele în seamă și întinerite, restaurate, puse în valoare.

Locuri de întâlnire și de destindere…

… restaurante dintre cele mai diverse, de la raw-vegane și bio până la tradiționale, cu parfum proaspăt de produse adevărate. De la rafinat franțuzești sau italienești și până la surprinzător exotice. Prăjitorii și cafenele cu mireseme adevărate, pe placul oricărui amator de tărie neagră. Maeștri artizani cofetari și chefi ca în orice oraș european. Magazine de delicatese și de vinuri în care găsești tot ce-ți trece prin minte. Magazine care, cu fiecare zi ce trece, se fac mai interesante, mai frumoase și elegante, mai originale și atrăgătoare.

Transport în comun în Iași…

… modernizat, ecologic, prietenos cu oamenii. Care ar putea fi o alternativă foarte comodă la evitarea aglomerării urbane dacă ne-am hotărî să-l folosim mai des și, mai ales, dacă s-ar realiza cu adevărat eficientizarea circulației pe benzi cu destinație exclusivă.

Hoteluri în Iași…

… pentru toate gusturile, cu un personal extrem de amabil și îndatoritor. Ți-e mai mare dragul să te bucuri de restaurantele și lounge-urile lor, de piscinele și spa-urile lor. În general, de facilitățile pe care ți le pun la dispoziție, fie că ești un turist de plăcere ori un congresman în vizită de lucru la Iași.

Evenimente cât cuprinde…

… de la cele majore și identitare pentru oraș, precum festivalurile deja recunoscute la nivel internațional, până la cele care fac să vibreze instituțiile mari ale orașului. Operă și Teatre, Filarmonică, Muzeu de Artă și galerii artistice, muzee diverse, biblioteci, biserici. Alături, mai nou, de șevaletul în aer liber, acela al grafitti-urilor orașului mai puțin glamour și mai trudit. Căci Iașul, oricât de clișeic ar suna, nu se dezminte. A rămas un loc al artei și culturii, susținut de oameni cu adevărat valoroși, de talie mondială.

Tinerețe în Iași…

… universități, școli înalte, care, sigur, suferă deseori de dezorganizarea specifică învățământului românesc, destructurat și haotic, dar care au avantajul energiei tinerilor. Energie pe care, mai apoi, tot ei o adună într-un hub al Iașului modern, construit tocmai pentru a veni în întâmpinarea viitorului locuitor al orașului. A cărui lume este într-o dinamică aiuritoare.

Așadar, orașul Iași chiar este un oraș european

Chiar este un oraș cu potențialități enorme. Un oraș emergent, care, e drept, mai are încă multe de făcut. Ceea ce e întotdeauna bine, căci, altfel, praful rutinei confortabile s-ar așeza pe nemulțumirile și pretențiile noastre mereu exigente. Un oraș plăcut, prietenos, al cărui ritm încă nu este cel înnebunitor și insuportabil al megalopolelor tentaculare. Este un oraș din ce în ce mai ca un Făt-Frumos.

Și-atunci, revin la întrebarea mea inițială. De ce e ocolit de cei care nu-l cunosc? De ce prea puțini își doresc să-l cunoască? De ce se bucură, mai departe, de o veșnică etichetă de oraș provincial, desuet, molcom? Puțin cam ca în titlul lui Sadoveanu – Locul unde nu s-a întâmplat nimic

Așadar, Iași este o destinație de călătorie? De ce nu e și de ce ar trebui să fie?

Aș încerca aici un răspuns în doi timpi. În negru și alb. Dorindu-mi mult să vă incit la a vă gândi și voi la ce am putea face, fiecare dintre noi, pentru a schimba această percepție, din pespectiva mea nedreaptă, asupra unui oraș nemeritat de mult lăsat în umbră…

Iași, între realitate și prejudecăți

1. Iași – oraș cu o situare geografică unii ar spune nefericită

Ultimul oraș al Estului Comunității Europene, așezat pe o frontieră volatilă și periculoasă. Cu vecini mereu aflați în colimatorul vecinului mai îndepărtat, atât de hulpav. Și a cărui umbră se întinde urât asupra teritoriilor pe care și le dorește în sfera sa de influență. Un oraș european, deci. Expus, însă, norilor veniți dinspre o lume care se vrea considerată europeană. Pretenție care, oricum, a fost dintotdeauna și rămâne și azi inacceptabilă. O enormă și eternă pagină de istorie și geopolitică.

2. Iași – oraș blocat în capcana…

… unei istorii strălucite pentru acest colț de lume, dar hiperbolizate de nevoile identitare ale regimului comunist. Un oraș, în plus, care consideră că s-a jertfit pe altarul României unite și moderne. Dar că a fost abandonat în urma goanei evenimentelor, uitat în ruina vechii sale glorii. Un oraș care, frustrat, dezvoltă un anume naționalism patriotard și cu totul anacronic.

3. Iași – enorm oraș cultural

Întâmplarea ori destinul, cu siguranță voința și calitatea oamenilor au făcut ca marea cultură românească să se fi circumscris, în proporții semnificative, frontierelor acestui oraș. Capitală a unei țări, după toate aparențele, extrem de fertile. Literatură, muzică, arte plastice, arhitectură, istorie, medicină, științe, învățământ. Toate firele care compun o suprastructură solidă au fost reprezentate, în această parte de lume, în mod excepțional. Doar că uitarea, recuperarea, înglobarea acestei întregi moșteniri de către entitatea mai curpinzătoare care este România face ca sursa originară să rămână în umbră. Și, pe cale de consecință, determină un supliment de frustrări. Frustrări care accentuează dorința de a arăta emfatic, în plină lumină a reflectorului, ceea ce ceilalți văd, în mod obișnuit, doar în umbra culiselor.

4. Iași – oraș al unei anumite opțiuni politice

Al unui anumit comportament politic pe care și astăzi îl vedem la scenă deschisă și la multiple paliere. Oraș al unei faime sulfuroase, cu rădăcini adânci și foarte vechi. Cu răni ignorate de noi înșine și nevindecate și care, de aceea, din păcate, supurează și astăzi.

5. Iași – oraș moldovenesc provincial…

… al cărui ritm de dezvoltare este diferit de cel al orașelor vestice, la fel de provinciale. Oraș în care nimeni, la nivelul administrației naționale, nu pare să dorească cu convingere să investească efort și resurse. Nimeni nu are un discurs sonor legat de necesitatea de a nu avea două Românii, cu două viteze de progres. Nici măcar decidenții politici de proveniență ieșeană.

Minusurile pot bascula în mod neașteptat și surprinzător

1.1. Situare geografică nefericită?

Prea estică? Poate tocmai de aceea ar fi interesant de vizitat Iașul. Pentru ca, din chiar miezul tuturor ”exotismelor” presupuse, din experiența trăită a descoperirii vieții în acest capăt de lume, să irumpă adevărul lui, interesant și incitant.

2.2. Oraș naționalist patriotard?

Posibil. Dar, poate că, pornind de la o astfel de etichetă, nu lipsită de acoperire, dacă ar ajunge la Iași, călătorii ar descoperi, cu asupra de măsură și paradoxal, cât de cosmopolit este Iașul. De ce mare efort de armonizare a fost nevoie întru conviețuirea atâtor comunități diferite, nu întotdeauna cele mai bune prietene. Dar care, multă vreme, s-au unit spre binele comun al colectivității.

3.3. Oraș al unei enorme culturi?

E un fapt, aceasta este realitatea pe care istoria a pus-o pe umerii puternici ai Iașului. Moștenirea unui trecut strivitor, apt, într-adevăr, să te țină captiv în măreția sa. Dar, dacă ar străbate orașul acesta alături de un cunoscător și pe-ndelete, călătorii ar descoperi la tot pasul un alt fel de cultură. În formele versatile, moderne, dinamice și altfel copleșitoare pe care le imaginează și doresc oamenii zilelor noastre. Cărora le plac verticalitatea, sticla și betonul. Le plac reprezentările futuriste ale lumii de mâine. Le place să adaste, să-și domolească alergarea cotidiană, să facă lucruri, nu atât de pline de sensuri profunde, cât de bucurie, pur și simplu.

4.4. Oraș politic contestabil?

Da. Cu siguranță. Multă vreme marcat, și conotat diferit, în funcție de opțiunea personală, de culoarea roșie și de atitudinile politice ale celor pe care ni-i alegem drept reprezentanți. Dar politica este oricum versatilă. Și, chiar dacă ea determină direcțiile, viziunile, proiectele, până la urmă oamenii sunt cei care le duc la îndeplinire. Or a nu avea întotdeauna decidenți care să ne mulțumească poate fi de natură a ne îmboldi pe noi să facem, fiecare la locul lui, în curtea, în comunitatea, în sfera particulară de influență, ceea ce prea mult se așteaptă de la ”împărăție” sau de la ”centru” sau de la ”administrație”. Inițiativa locală deficientă poate determina inițiative individuale îndrăznețe. Pentru că ”așa nu se mai poate”, nu? Călătorul prin Iași ar fi uimit să afle câte astfel de inițiative contribuie la tiparul pe care și-l croiește astăzi Iașul. Un tipar dătător de speranță. Prea optimistă? Iluzorie? Nerealistă? Naivă? Nu putem ști până nu vom vedea desăvârșindu-se construcția.

5.5. Oraș molcom și domol? Nedezvoltat?

Ar trebui ca lumea să vină și să compare cu ceea ce consideră a fi un succes edilitar. Căci, în ciuda izolării determinate de lipsa unei conectări directe și facile la România, în ciuda finanțărilor insuficiente, puse și pe seama incapacității locale de a absorbi fonduri sau de a le folosi profitabil, în ciuda tuturor nemulțumirilor noastre întemeiate, oare nu cumva orașul este, totuși, trepidant, dinamic? Nu cumva se dezvoltă surprinzător de în pasul vremilor? E drept că nu industrial, ca altădată, ci conform altor logici, ale unei societăți din ce în ce mai dematerializate. Dar se dezvoltă și crește.

Și, în chiar miezul acestei dezvoltări, un punct stabil, ca un ochi al ciclonului. Ritmul inconfundabil al acestui oraș. Un ritm care se adaptează la cel al oamenilor săi, oricât de greu de mulțumit și de cârtitori ar fi ei. Un ritm pe care, probabil, cel mai bine l-ar aprecia cei care ar veni din alte părți ale țării sau ale lumii și ar face, cum spuneam, comparații. Dar care, din păcate, n-o fac pentru că, pur și simplu, ocolesc Iașul.

Noua hartă a Iașului turistic

Cel mai important!

Poate că, însă, mai presus de toate aceste prejudecăți de care este însoțit numele Iașului, răspunsul la întrebarea mea, aflată în căutarea explicației absenței sale de pe harta turistică a României, stă în altă parte. În neputința noastră de a-l promova așa cum trebuie. De a-l arăta lumii mai insistent, mai provocator. De a-l iubi mai mult și de a-l critica constructiv, contribuind activ pentru a-l face mai bun, mai vivabil, mai prietenos și mai deschis către lume. Orașele sunt precum oamenii care le locuiesc, așa că e foarte posibil ca Iașul să fie, el însuși, după chipul și înfățișarea noastră, a ieșenilor. Cu bunele și relele, cu paseismele și dinamismul, cu dragostea și amărăciunea, cu neputințele și realizările noastre. Vieți de oameni cum am fost și suntem într-o neîntreruptă devenire. Și care, oraș și oameni, merită a fi descoperiți!

Sursa foto
Sursa foto
Sursa foto
Sursa foto
Sursa foto
Sursa foto
Sursa foto
Sursa foto
Sursa foto
Sursa foto
Sursa foto
Sursa foto
Sursa foto

Continuă să descoperi orașul! Vezi și restul poveștilo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă asigura că obțineți cea mai bună experiență pe site-ul nostru.