Timpul trece altfel la Iași

Ești un om de afaceri, un artist, un profesor, un oficial venit cu treburi în Iași? Plin de meeting-uri, de negocieri, de conferințe, de repetiții, de discuții mai mult sau mai puțin tensionate cu partenerii tăi de aici? Ziua-ți este ocupată în acest fel, obositor, concentrat și, uneori, mult prea arid?

Ești în vacanță și ți-ai spus că a sosit poate vremea să te îndrepți către un punct cardinal al țării tale de care tot ai auzit vorbindu-se, dar pe care nu te-ai încumetat încă să-l explorezi? Ești împreună cu copiii tăi cărora le arde de joacă și te gândești să-i pui să se distreze inteligent și cu folos?

Ești sosit de peste mări și țări, după ce vei fi bătut la pas marile orașe ale lumii? Și, acum, dintr-un motiv sau altul, ai ajuns aici, în acest oraș despre care nu știi mai nimic? Sau despre care bunici îndepărtați ți-au vorbit ca despre locul de unde au plecat în aventura vieții lor? Dar care pentru tine nu e decât o destinație oarecare ?

Ești un profesor care ți-ai dat subit seama că orașul acesta este o parte din identitatea copiilor pe care-i ai în față la ora de română sau de istorie? Și cărora le vorbești despre niște imagini – Cuza, Ștefan, Kogălniceanu, Alecsandri sau Refugiul de la Iași, Eminescu mai cu seamă… Imagini cărora ar trebui, poate, să le dai mai multă autenticitate?

Poți fi oricare dintre călătorii aceștia

Dar toți aveți în comun un singur lucru: sunteți într-un city break și aveți un week-end la dispoziție. Și sunteți într-un oraș puțin copleșit de clișeele sale ultra-celebre (Oraș al Culturii, Oraș al Marilor Iubiri, Orașul celor Șapte coline, Orașul Teiului lui Eminescu). Sau un oraș-enigmă. Sau de care s-ar putea chiar să nu fi auzit niciodată până ce avionul sau trenul nu v-au depus pe tarmacul aeroportului sau pe peronul gării sale.

Și-ți spui, iubite călător, cu speranță, că sigur trebuie să fie (dincolo de eventualele tale interese pragmatice) și multe lucruri neașteptate de văzut, trăit, încercat, savurat în orașul acesta care, în câteva zile, va deveni pentru tine o amintire! Important, însă, e să ne întrebăm: ce fel de amintire vrei să fie Iașul ? Una de oraș de tranzit, așezat între hotel și multinațională? Una impersonală, chiar dacă aparent turistică? Cu copii plictisiți și părinți exasperați? Una superficială și grăbită, care a mai bifat o destinație? Una școlar-didactică, menită a dubla tristele figuri din manualele de școală?

Sau una acordată ritmului și dorințelor tale felurite? Una în care, oricare ar fi motivul pentru care te-ai afla la Iași, răstimpul petrecut aici va curge altfel, mai domol și mai pe măsura omului din tine? Ca într-un loc, ascuns până acum într-un pliu al spațiu-timpului, care se dovedește un neașteptat ”acasă”, prietenos, surâzător, cald și extrem de surprinzător? Și mai ales plin de o tinerețe revigorantă?

Îți răspund atunci că Iașul te va încânta și-ți va lumina sufletul. Crede-mă pe cuvânt!

O plimbare

O plimbare pe străzile din Iași, nu neapărat cele mai turistice, va fi o încântare. Și, dacă o faci cu cei care știu să te călăuzească chiar și pe drumuri mai puțin bătute, să-ți arate ceea ce singur poate că nu ai ști să observi, va fi mai mult decât o încântare – va fi o descoperire surprinzătoare și extrem de cosmopolită. Case, străzi, detalii, un amestec de vechi și nou plin de prospețime. Și mai ales povești, despre locuri, oameni și fapte… Povești cum nici nu-ți închipui că ai putea afla! Despre Iași!

O oprire odihnitoare în Iași

Plăcut ostenit de drumurile bătute ale Iașului, vei dori cu siguranță să te reîncarci de energie. Undeva unde să mănânci bine, să bei un vin bun și, de ce nu, să te distrezi dansând, petrecând…

Să știi că în Iași ai restaurante de tot felul, de la cele mai gourmet la cele mai autentic românești. Cu chefi pricepuți și rafinați. Cu produse de cea mai bună calitate, chiar și vegane dacă ești adeptul acestei opțiuni alimentare. Ai apoi cafenele dintre cele mai cochete și prietenoase, ca la Paris sau New York. În care ceaiul parfumat se poate însoți cu o prăjitură bună, cu o muzică live de calitate, cu o seară de jocuri de societate sau de poezie. Ai fel de fel de ocazii de degustare de vinuri, de cafea, de delicii dulci. Ai ocazia să te bucuri de seri proaspete și insolite care te invită de la o raclette tipic franțuzească până la un trabuc cubanez autentic și plin de vigoare masculină. La Iași!

Un parcurs cultural

Dacă, însă, cafenelele și cluburile nu sunt genul tău, atunci poate că vei prefera să afli de ce orașul acesta este o capitală culturală. Și vei alege o seară la teatru, la operă sau un concert simfonic, sau o expoziție, sau un muzeu. Opțiuni de care Iașul nu duce nici pe departe lipsă. Ah, festivalurile Iașului, artiștii lui incredibili, galeriile sale pline de originalitate, spectacolele, concertele, expozițiile, muzeele, happening-urile sale, grafitti-urile sale… Captivantul Iași!

Nici nu ai să știi ce să alegi! Sau, cum ar spune francezul, tu sauras pas où donner de la tête.

… poate că vei dori, atunci, să închiriezi o bicicletă sau o mașină. Sau te vei urca într-un tramvai numit dorință. Sau chiar vei avea curajul de a ieși într-o drumeție (adică pe jos !!!) pe itinerariile din jurul acestui oraș, vestit pentru colinele sale cele șapte. Roma, Lisabona și Iași – ăsta da, clișeu cu pedigree.

Vei traversa atunci peisaje menite să te desprindă de nebunia lumii și să te aducă înapoi cu picioarele pe pământ și cu capul între coroanele copacilor. Peisaje în căușul cărora vei găsi, ascunse, mici bijuterii tipic moldave. Mânăstiri străvechi, amintind de domnitori și domnițe desprinse din icoane pe care s-a așezat fumul atâtor secole tulburate. Sau conace romantice care, alături de ruinele altora, mai puțin norocoase, povestesc toate istoria unor familii al căror blazon a fost spart în bucăți de vremuri de tristă amintire. Dar, mai ales, vei descoperi oameni extraordinari, plini de viață adevărată. De generozitate și convivialitate. Oameni care sunt mândri să spună ”suntem din Iași”.

Iași, oraș al generozității

Și, dacă toate acestea încă nu te-au convins că orașul acesta poate fi și o destinație de plăcere și descoperire, atunci poate că ai nevoie ca un ieșean să te facă să experimentezi ospitalitatea și disponibilitatea sufletului de moldovean. Căci, nu uita, Iașul este capitala Moldovei, un oraș ex-centric, departe de Europa cea pe care o cunoști atât de bine, foarte aproape de o lume ale cărei geografie și istorie nu sunt întotdeauna ușor de înțeles și asumat.

Un oraș, însă, cu adevărat european, cosmopolit și plin de frumusețe, pe care-l poți vedea modelându-și și însăilându-și poveștile, revelațiile, bucuriile așa cum vrei tu, căci aici timpul trece altfel.  

… da, chiar și tu, locuitor al acestui oraș pe care te-ai învățat să-l vezi scăldat în culorile vieții de zi cu zi, străbătut de direcțiile prestabilite de nevoile tale presante, de grijile, nemulțumirile, graba care-ți domină viața. Chiar și tu ai putea descoperi că ritmul orașului tău poate fi cel pe care sufletul tău îl dorește. Da, orașul ăsta aglomerat. Fără locuri de parcare și fără parcuri. Cu nervii întinși la maximum și nemulțumirile cât casa. Da, orașul acesta îți poate oferi și altceva decât spațiul unde muncești, școala și grădinița copiilor, magazinele prin care te învârți, bușoanele în care te simți un prizonier nervos.

De când nu te-ai mai plimbat ca un turist în Iași, orașul tău?

Plimbări adevărate, ieșiri de voie în afara orașului, cafenele, evenimente, restaurante, părculețe chiar sub geamurile tale, biciclete de închiriat, dealuri de urcat, păduri care încă mai sunt în picioare și pentru care prima luptă ar fi să le bați cu piciorul ca să le vezi frumusețea și să nu o lași să piară. Oameni zâmbitori – să știi că ei chiar există! Artizani extraordinari ai simțurilor toate… Locuri ascunse, care abia așteaptă să fie explorate… Iașul este într-o dinamică ce așteaptă s-o vezi, dincolo de supărări și de frustrări. Căci nimic în lumea aceasta nu e doar trist, nelalocul lui și lipsit de speranță.

Iașul, orașul tău, încearcă acum să se prezinte lumii altfel. Mai tânăr, chiar dacă încărcat de istoria lui seculară. Mai versatil, chiar dacă extrem de conservator în fibra lui profundă. Tolerant, în ciuda voluptății lui de cârcotaș iremediabil. Jucăuș, pe soclul unei culturi a cărei valoare este inestimabilă. Cosmopolit, în chiar bătrânul său provincialism. Alert și dinamic chiar dacă, fundamental, ritmul lui e diferit, mentalitatea sa e aparte, iar felul lui de a trăi justifică fără urmă de tăgadă simpaticul refren de ”dulce târg al Ieșilor”.

Iașul are nevoie să-l iubim cu fapta

Un singur lucru ar trebui să facem, dragul meu ieșean! Să fim împreună, solidari, ca o echipă exigentă în numele excelenței, și, în același timp, devotată imensei munci pe care fiecare dintre noi o are a face în grădina lui care este o parcelă din marea grădină a orașului. Pentru ca orașul să devină chiar așa cum ni-l dorim nu doar prin contribuția administratorilor lui, ci prin efortul nostru al tuturor. Un efort care ne impune să-l respectăm, înfrumusețăm în măsura putințelor noastre, să-l privim mai îngăduitor și mai optimist, dar, desigur, cu aspirația neclintită a eminenței sale. Să-l iubim. Nu numai declarativ, ci activ, pragmatic, punând mâna la frământarea aluatului lui atât de special. Că e vorba despre excelența în arte, în școli, în peisaje, în loisir, în transporturi, în patrimoniu, în inițiative, în turism. În imaginea orașului în ochii lumii.

Shape time, definiția tinereții la Iași

https://www.facebook.com/amifran/videos/729851231030975

Shape time mi se pare, ca atare, un îndemn prietenos, pe care fiecare e liber să-l înțeleagă cum îi cântă sufletul. Ca, de pildă, tinerii din filmul de mai sus.

Shape time, modelează timpul, ritmul! Mi se pare o definiție a acestui oraș în care tinerețea triumfă, cu privirea ei elastică, acomodabilă, încă ne-obosită de șabloane.

Shape time, modelează viața! Mi se pare o definiție care enunță, metaforic, un adevăr simplu: suntem diverși și diferiți, fiecare cu ritmul lui, dar, împreună, modelăm o comunitate.

Modelăm fără oboseală un oraș în mișcare, energic, dar și molcom în momentele sale de tihnă. O lume întreagă, pe care m-aș bucura dacă tot mai mulți și-ar dori s-o cunoască, s-o trăiască. O destinație a cărei distincție să fie tocmai contrastul între așteptările călătorului, modelate de o anume identitate majestuoasă a Iașului, și surpriza descoperirii tinereții sale, care modelează orașul de azi, după chipul și asemănarea ieșenilor de azi. O destinație care, atunci când apare între opțiunile tale, iubite călător, să te facă să fremeți de curiozitate și de nerăbdare. Un oraș care merită să fie primus inter pares.

Continuă să descoperi orașul! Vezi și restul poveștilor.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă asigura că obțineți cea mai bună experiență pe site-ul nostru.