Catedrala catolică din Iași. Pășești în curtea ei și, dintru bun început, intri într-un basm plin de înțelesuri ascunse și culoare. Căci, în orice parte ai îndrepta privirea, te cheamă câte un mic mister. Care, împreună cu toate celelalte, participă la marele mister al facerii lumii întru Iisus.
Primul pas
Iisus, al cărui ev – al Peștelui – sporește printre florile scăldate în soare, își înalță crucea sacrificiului suprem la 10 metri către cer. 10, număr al perfecțiunii, alunecare între Unul și Nimicul din care sunt toate plămădite.
Intrarea în catedrala catolică din Iași
Porțile templului își bat aripile între deschideri și închideri pline de lumină și umbră. Cercuri ale veșnicului început. Copaci ai vieții fără de moarte și ai tinereții fără de bătrânețe. Grădini ale Paradisului, rotunde ca și desăvârșirea însăși.
Căile și minunile
Templul te îndreaptă către centrul său radiant pe o cale a ascensiunii în 12 pași. 12, număr al cupolei cerului care se despică în 12 zodii. Număr al punctelor cardinale care se înmulțesc la fiecare dintre cele trei dimensiuni ale lumii. Cea inaccesibilă, cea invizibilă și cea vădită. Fiecare pas e o stea în opt colțuri – semn răsturnat al infinitului lumii Celui de Nepătruns.
Și, înaintând pe calea ce ți se deschide în catedrala catolică din Iași, pare că intri în roata vieții. Cea de foc și de lumină. Din care un înger purcede să se desprindă pentru a porni în călătoria Universului către el însuși. O Bunăvestire pentru un drum al Crucii, cu 24 de strâmtori. Fiecare din ce în ce mai îngustă. Până la cea a punerii într-un Mormânt care se deschide. Însoțit de același înger care se întoarce la vârtelnița vieții, pentru a o porni din nou pe drumul Bunei vestiri și al Crucii. Opririle se numesc Luca, Matei, Marcu și Ioan.
Înălțarea
Deasupră-ți, bolta înaltului, cu 24 de ogive și arce înspicate de culoare. Tot atâtea cât bătrânii din Apocalipsă, înveștmântați în alb și purtând coroane de aur pe cap. 24 de tronuri, deci, în jurul tronului Celui de Sus. Izvor de lumină întors astfel încât să facă ecou liniilor frânte care coboară din înalt.
24 de arce care se preschimbă ele însele în culorile vii și stăruitoare ale vitraliilor. Prin care lumina se prefiră umbroasă și mistică. Lumina balenei lui Iona care-și deschide vanele înspre sine. Un pește enorm pe masa sacrificiului cristic, în numele nostru al tuturor. Într-un imn de mulțumire smerită, care se sparge în mii de sonorități șoptite. Tuba, mirum spargens sonum/ Per sepulchra regionum./ Coget omnes ante thronum./ Rex tremendæ maiestatis,/ Qui salvandos salvas gratis./ Salva me, fons pietatis./ Recordare, Iesu pie,/ Quod sum causa tuæ viæ:/ Ne me perdas illa die.
Maria, Regina Coeli, în catedrala catolică din Iași
În catedrala catolică din Iași, din Slava cerurilor, Maria, Regina Coeli veghează asupra noastră și a păcatelor noastre. Început și sfârșit al lumii. Ave Maria, gratia plena/ Benedicta tu in mulieribus./ Et bnenedictus fructus ventris tui, Iesus.
4, 10, 12, 24… Numerele Universului adunate toate într-o catedrală surprinzătoare și cu adevărat plină de mister.
Fotografii personale