Un Profesor… din Iaşi

In memoriam Iuliana Dorneanu şi Andrei Scuriu

Ce este un Profesor?

Am fost o viaţă profesor, sunt fiica unor profesori, ca atare sunt îndreptăţită să-mi pun această întrebare esenţială şi fundamentală. Mai ales azi, când viaţa ne-a luat doi odată, neiertător…

A fi Profesor înseamnă să rămâi gravat în amintirea elevilor tăi sau să fii împăcat cu propria ta conştiinţă că ai dat mai departe ceea ce erai menit să dai?

Cred că toată lumea este uitată, odată şi odată, atunci când ultimii dintre cei care te-au cunoscut au dispărut. În schimb, darul tău de tine, dacă s-a înfăptuit, se preschimbă într-un fascicul de energie albă care creşte energia întregului.

Un profesor este mai întâi elev

Era un ambiţios şi un îndrăgostit de cunoaştere. Nu se mulţumea niciodată cu ceea ce primea de-a gata, aşa că, deseori, studiul individual, curiozitatea şi entuziasmul descoperirii deveneau baza ştiinţei sale de carte. Elev de liceu al Academiei Mihăilene, pasionat de ştiinţe naturale şi de geografie şi determinat să nu aştepte a i se da sau face de-a gata, construieşte de la zero un laborator de chimie, pe care-l considera absolut necesar lui şi colegilor săi în vederea practicii într-ale acestei ştiinţe, şi în care făcea experienţe după tratate şi cărţi pe care singur şi le desluşea.

Elevul devine profesor

La 19 ani, da, la doar 19 ani, acestui tânăr extraordinar  i se propune să preia, provizoriu mai întâi, catedra de ştiinţe ale naturii a liceului său şi, apoi, pe cea de la Institutul Academic, baza viitoarelor Institute Unite, una dintre cele mai solidăe şcoli de băieţi a României. Mărturiile vremii vorbesc despre ordinea, disciplina, spiritul de muncă şi de emulaţie din rândul elevilor acestei şcoli, atmosfera prielnică studiului datorându-se unei pleiade de intelectuali de elită printre care se număra şi foarte tânărul nostru profesor de ştiinţe ale naturii.

 Era atât de înaltă calitatea studiilor acestor Institute, încât li se atribuise dreptul extraordinar ca absolvenţii lor să se poată prezenta la examenul de bacalaureat fără a mai susţine examenele preliminare, ale ultimelor două clase de liceu, obligatorii prin legea în vigoare la vremea aceea.

Profesorul de Ştiinţe

Imaginaţi-vă acum că sunteţi elev al Institutului Academic şi-l aveţi în faţă pe acest tânăr profesor. Oare ce aţi fi aşteptat de la el la vremea aceea, adică pe la 1880? Să fie înţelegător, tolerant, să nu vă ceară imposibilul? Sau să fie exigent, drept şi corect, arătându-vă că „la gloire n’attend pas le nombre des années”? Să vă dea puţin, cât să vă fie accesibil şi eventual gata mestecat? Sau să vă supună provocării de a vă depăşi limitele şi falsele cenzuri?

Figura unui Profesor cu majusculă este, cred, aceea a unui Om care face să crească, oricare-ar fi preţul efortului său, grăuntele semănat de la bun început în fiinţa – minte şi suflet – a copiilor pe care-i are în grijă: fără false menajamente, fără îngăduinţe moleşitoare, fără compromisuri aduse comodităţilor şi de o parte şi de alta.

Un Profesor… la Iași… şi un elev

În bancă, elevul fascinat de ştiinţa şi exigenţa profesorului lui, vrea să şi-l ia drept model, demonstrându-i că provocările nu-l doboară, ci, dimpotrivă, îi dau aripi cât să zboare foarte departe. Acest elev se numeşte Emil Racoviţă şi pasiunea pentru ştiinţele naturii îi vine de la Profesorul care nu i-a lăsat o clipă entuziamul să pălească, Profesorul care şi-a dăruit tot sufletul atunci când a fost neobosit exigent, drept şi corect.

Profesorul din faţa elevului nostru se numeşte Grigore Cobălcescu şi şi-a lăsat într-atât amprenta pe fiinţa învăţăcelului său, încât, plutind departe, pe un vas mitic – Blegica, acesta din urmă a făcut cel mai nobil gest prin care un elev îşi poate onora Profesorul aruncându-l în nemurire: undeva, între Atlantic şi Pacific, în arhipelagul Antarctic Palmer, există o insulă care, graţie elevului Racoviţă Emil, poartă numele unui Profesor de la Iaşi – Cobălcescu. 

Insula Cobălcescu din strâmtoarea Belgica

Continuă să descoperi orașul! Vezi și restul poveștilor.

Surse fotografii:

Sursa foto 1: https://ro.wikipedia.org/wiki/Grigore_Cob%C4%83lcescu
Sursa foto 2 : https://www.worldrecordacademy.org/science/worlds-first-biologist-to-study-the-arctic-life-emil-racovita-219234
Sursa foto 3: https://ro.wikipedia.org/wiki/Insula_Cob%C4%83lcescu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă asigura că obțineți cea mai bună experiență pe site-ul nostru.