Două locuri ascunse din Iași. Un liceu și o casă…

Două locuri ascunse din Iași?

Toți ieșenii cunosc și invidiază paradisul pe care-l reprezintă grădina-livadă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”. Fostul Liceu de fete „Oltea Doamna”, așezat în inima unuia dintre cele mai înverzite cartiere ale orașului, Muntenimea de Mijloc. Puțină lume, însă, știe povestea unui detaliu puțin remarcat al acestor locuri ascunse din Iași. Poveste legată de un personaj pitoresc. Care-și avea casa în chiar mijlocul parcului unde se înalță, aristocratic și semeț, Curțile din Sărărie ale lui Vodă Mavrocordat. Devenite lăcaş al Institutelor Unite şi, apoi, al Şcolii de fete conduse de o Doamnă de Fier, Tereza Stratilescu.

Mai înainte de toate, să observăm că, dacă luăm imaginile vechi ale Institutului Academic, prima școală adăpostită de Palatul Mavrocordat, și le comparăm cu cele ale vestitului liceu de fete, un corp de clădire important al celui din urmă lipsește cu desăvârșire din configurația celui dintâi. Este vorba de căminul elevelor interne de mai târziu, o clădire impunătoare, aşezată faţă în faţă cu Palatul. Să fie doar fotografia trunchiată sau construcția chiar nu exista la vremea aceea?

Papa Culianu lămurește locurile ascunse din Iași

Institutele Unite

Răspunsul vine de la unul dintre urmaşii familiei Culianu. Care povesteşte că acest corp de clădire nu avea cum face parte din fiinţa Institutului Academic, fondat în 1866. Pentru că el va fi fost construit începând cu 1879. Când Neculai Culianu, împreună cu Petru Poni și încă trei entuziaști, fondau, în aceste locuri insolite, primul liceu particular de băieți cu predare în limba română, numit Institutele Unite. Clădirea va fi fost locuită de însuși Niculae Culianu, fondator și director. Care avea s-o facă să arate ca orice casă burgheză din cartierul Muntenimii de Mijloc a Iașului.

Înconjurat de vecini intelectuali de vază – Iacob și Ștefan Negruzzi, Mihail Kogălniceanu, Petru Poni – străbunul Culianu s-a simțit încurajat de o astfel de companie. Și nu s-a lăsat mai prejos, ceea ce face că a hotărât, summum al rafinamentului, să înalţe pe acoperișul locuinței sale un foişor. În care a instalat o lunetă de scrutat cerul înstelat al nopţii. Că doar nu degeaba era profesor de astronomie la Universitate. Și, înflăcărat, în tinerețe îi prezentase Observatorul din Paris înseși Împărătesei Franței, Eugenia de Montijo.

Se spune, astfel, chiar că Papa Culianu ar fi fost astronomul despre care Eminescu vorbește în Scrisoarea lui a doua.”Parcă-l văd pe astronomul cu al negurii repaos/ Cum ușor, ca din cutie, scoate lumile din haos./ Și cum neagra vecinicie ne-o întinde și ne-nvață/ Că epocile se-nșiră ca mărgelele pe ață.”

Locuri ascunse din Iași…

Casele Stere

Trebuie că Neculai Culianu avea, în cartier, și un concurent cu care, desigur, se lua la întrecere. Un vecin de pe micuța stradelă a Sărăriei. Unde, iarăși, nu știu câtă lume a observat o casă cu un turn ciudat, în vârful căruia șade o cupolă dungată și galben-portocalie. Altfel spus, un alt mic observator astronomic. E o casă ai cărei proprietari aveau să fie, mai apoi, pe rând, basarbeanul Constantin Stere. Și, în zilele noastre, familia doctorului, profesorilor, politologului și regizorului numiți cu toții Mungiu. Locuri ascunse din Iași…

Dacă nu ați văzut locurile acestea secrete, casele acestea, cu observatorul lor, vă invit să le căutați, descoperiți și să vă minunați… Poate aflați o nouă constelație sau planetă. Sau pur și simplu vă întâlniți cu spiritele de altădată, care făceau din locuința lor mai mult decât un simplu loc de odihnă…

Sursa foto 1
Sursa foto 2
Sursa foto 3
Sursa foto 4


Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă asigura că obțineți cea mai bună experiență pe site-ul nostru.